Program kursu: Kurs housekeeping’u – perfekcyjna pomoc domowa/hotelowa
Czas trwania kursu: 24 godz. szkoleniowe
- Hotel – podstawowe funkcje
- Filozofia zarządzania obiektem hotelowym a stanowisko pokojowej
- Załoga hotelu jako zespół – zakresy obowiązków pokojowej, bieliźniarki, inspektora pięter i housekeeper’a
- Wygląd i higiena personelu sprzątającego
- Zasady zachowań pokojowych:
- na korytarzach hotelowych i w czasie poruszania się po hotelu
- w czasie sprzątania pokoi
- w kontaktach z gośćmi hotelowymi
- dyskrecja personelu sprzątającego
- Standardy porządkowo-sanitarne w części hotelowej
- Standardy porządkowo-sanitarne w części ogólnodostępnej, gastronomicznej, konferencyjnej
- Standardy porządkowo-sanitarne w węzłach sanitarnych hotelowych, ogólnodostępnych i socjalnych
- Procedury związane z bielizną hotelową i bielizną gastronomiczną (wymiana, transport i przechowywanie)
- BiHP w housekeeping’u:
- ocena ryzyka – zagrożenia zdrowia występujące w pracy pokojowej
- odzież robocza służbowa i ochronna
- Środki i systemy chemii gospodarczej używane w pracy pokojowych
- Sprzęt używany do pracy przez pokojowe
- Technika prac sanitarno-porządkowych
- Procedury wpływające na oszczędność paliw i energii
- Mini bary – obsługa mini barów
- Teczki hotelowe – zadania, uzupełnianie i wymiana
- Rzeczy znalezione – procedury
- Kradzieże mienia hotelowego – zgłaszanie braków, rejestr braków
- Usterki techniczne – kontrola stanu technicznego urządzeń, ustawień tv; zgłaszania usterek
- Harmonogram codziennych prac porządkowo sanitarnych – dyżury sanitarne, kontrolki dyżurów
- Kontrola prac porządkowo-sanitarnych
- Współpraca z innymi działami hotelu – załoga jako zespół
- Ocena pracy housekeeping’u przez gości hotelu
- Ćwiczenia z zakresu wykonania prac sanitarno-porządkowych w różnych częściach hotelu