Szkolenie adresowane do wszystkich osób, które w swojej praktyce zawodowej spotykają się z tematyką żywienia zbiorowego!
Program kursu: HACCP W PLACÓWKACH OŚWIATOWYCH
Czas trwania kursu: 10 godz. szkoleniowych
- Zasady GHP jako podstawa zapobiegania zanieczyszczeniom środków spożywczych, zakażeniom i zatruciom pokarmowym.
- Wymagania zdrowotne dla osób zatrudnionych w procesie produkcji i w obrocie żywnością.
- Zasady prawidłowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń, maszyn, urządzeń i sprzętu.
- Kontrolowanie obecności szkodników.
- Zasady GMP jako sposób prowadzenie wewnętrznej kontroli i jakości zdrowotnej żywności.
- Przechowywanie poszczególnych asortymentów środków spożywczych.
- Prowadzenie procesów technologicznych.
- Podstawowe zasady znakowania żywności.
- Księga HACCP – częściowy przykład opracowania, wzory wydruków.
- Przykładowy proces technologiczny i CCP.
- Norma ISO 22000:2005.